Парите в Сребърния фонд стигат само за три месеца. Натрупаните средства възлизат

...
Парите в Сребърния фонд стигат само за три месеца. Натрупаните средства възлизат
Коментари Харесай

Според данни на МФ: Парите в Сребърния фонд стигат само за три месеца

Парите в Сребърния фонд стигат единствено за три месеца. 

Натрупаните средства възлизат на 3.654 милиарда лв. към края на месец април тази година, сочат данните на Министерство на финансите. От началото на годината те нарастват със 102.7 млн. лв., което съставлява растеж от малко под 3%. Спрямо април предходната година, размерът на фонда записва растеж от 312.3 млн. лв. или малко над 9%.

В същото време, разноските за пенсии единствено за първите три месеца на актуалната година доближават 3.432 милиарда лв. - сума съвсем равнозначна на средствата в Сребърния фонд, излиза наяве от данните на Националния застрахователен институт за консолидирания бюджет на Държавното публично обезпечаване, съобщи настоящо.ком.

Разходите за пенсии за цялата предходна 2021 година възлизат на 13.39 милиарда лв., като нарастват с над 20% по отношение на миналата 2020 година. Това е над 3.5 пъти по-висока сума от средствата по Сребърния фонд.

На фона на това, разноски за пенсии ще вървят единствено нагоре в идните години, защото ръководещите плануват нарастване на пенсиите с 21% в средата на тази година, което в допълнение ще усили натиска върху пенсионната система.

Отдавна е печално известно, че Сребърният фонд няма потенциал да покрие изплащането на пенсиите у нас за нескончаем интервал от време.

Докато надали има някой, който е подготвен да спори, че пенсионерите у нас не заслужава по-достойни приходи, то въпросителната е ориентирана по-скоро към ниския размер на Сребърния фонд и модела на ръководство на тези средства.

Сребърният фонд бе основан през 2007 година с главната цел да подкрепи пенсионната система в бъдеще, когато работещите жители няма да могат устоят солидарния модел на пенсионната система в България.

Трансферите към фонда по закон идват от фонд „ Пенсии ” на Държавното публично обезпечаване, приходите от концесии регистрирани от държавния бюджет, приходите от приватизация и от други източници, избрани със закон или акт на Министерски съвет.

Приходите от приватизация у нас от дълго време пресъхнаха, защото огромна част от знаковите предприятия към този момент бяха приватизирани от частни вложители през последните десетилетия.

Ниският размер на прехвърлянията към фонда, показва, че и останалите горепосочени източници на доходи не могат да окажат съществено въздействие на размера на насъбраната сума.

Предвидено е и 25% от бюджетния остатък в края на бюджетната година да отива в Сребърния фонд, само че това също мъчно може да се случи когато обичайно се залагат дефицити в плановете за държавен бюджет.

Почти цялата сума в Сребърния фонд в размер на 3.64 милиарда лв. са подадени в обособена сметка в Българската национална банка, което носи нулева рентабилност на фонда. Казано с други думи, ръководството на тези средства е пасивно и разчита само на прехвърлянията, записани в закона.

Първоначалният размер на фонда при основаването му доближаваше към 2 милиарда лв.. Това значи, че за близо 15 години, Сребърният фонд е повишен с едвам 1.6 милиарда лв..
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР